Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Η Παρασκευή Μπαφαλούκου είναι πτυχιούχος Φυσικοθεραπεύτρια και Αισθητικός από το τμήμα Φυσικοθεραπείας και Αισθητικής και Κοσμητολογίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, αντίστοιχα, του Α.Τ.Ε.Ι. Αθηνών. Η γνώση και η πολυετής εμπειρία στο χώρο της φυσικοθεραπείας μας επιτρέπει να κατανοούμε τις ανάγκες σας και να προτείνουμε την καλύτερη λύση με σκοπό να απαλύνουμε τον πόνο και να βελτιώνουμε την φυσική σας κατάσταση και ευεξία. Στο χώρο μας θα βρείτε ολοκληρωμένες υπηρεσίες φυσικοθεραπείας: • Κινησιοθεραπεία • Χειρομαλάξεις • Laser • TENS • Υπέρηχοι • Ηλεκτροθεραπεία • Διαθερμίες • Χαλαρωτική Μάλαξη • Παραφινόλουτρα Θα μας βρείτε δίπλα σας σε οποιοδήποτε φυσιοθεραπευτικό σας πρόβλημα…

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ.!!

Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή και η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι σημαντική για τη σωματική και τη νοητική υγεία. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται σε ένα μεγάλο ποσοστό από νερό. Η περιεκτικότητα του σώματος σε νερό μειώνεται με την ηλικία.. Αν και χωρίς τροφή μπορούμε να επιβιώσουμε μέχρι και 50 ημέρες, χωρίς νερό θα επιζήσουμε μόνο μερικές ημέρες, ακόμη και σε δροσερό κλίμα. Για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και οι αθλητές, η πρόσληψη υγρών μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη. Το σώμα χάνει διαρκώς νερό μέσω του δέρματος και της αναπνοής, σε ποσό που ανέρχεται σε περίπου 700ml ημερησίως. Επιπλέον, χάνει άλλα 100ml μέσω των κοπράνων, περίπου 1,5 λίτρα ως ούρα και 200ml μέσω της φυσιολογικής εφίδρωσης. Έτσι, ακόμη και μόνο ζώντας και αναπνέοντας χανουμε 2,5 λίτρα ημερησίως. Η άσκηση και η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνουν την εφίδρωση, την απώλεια νερού και, ως εκ τούτου, τις απαιτήσεις του σώματός μας σε υγρά. Σε περιόδους ασθένειας οι απώλειες νερού, επίσης, αυξάνουν σημαντικά. 
Συστήνεται λοιπόν η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών και η αντικατάσταση μικρών γευμάτων με ροφήματα, όπως είναι οι χυμοί φρούτων και το γάλα ή το γιαούρτι. Για την ισορροπία των υγρών στο σώμα χρειάζεται μία πρόσληψη νερού πάνω από 1.5 λίτρο την ημέρα. Τα τρόφιμα που ενδείκνυται για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, τρόφιμα εύπεπτα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Ωφέλιμο θα ήταν να αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ και καφέ, διότι έχουν διουρητική δράση στον οργανισμό και εντείνουν ιδιαίτερα την κατάσταση αφυδάτωσης του οργανισμού. Γενικά να γεμίζετε ένα μικρό μπουκαλάκι 4-5 φορές τη μέρα και να το έχετε μαζί σας για κατανάλωση..
Να πίνετε αφεψήματα ελεύθερα.
Να μην αντικαθιστάτε το νερό με το αλκοόλ ή τον καφέ ή το τσάι (και όταν καταναλώνετε κάποιο απ’ αυτά να πίνετε παράλληλα νερό).
Να μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό αφού από τη στιγμή που θα διψάσετε έχετε ήδη αφυδατωθεί κατά 1-2%.
Να ζυγίζεστε πριν και μετά τη λήξη της άσκησης. Όσα κιλά χάσατε τόσα να αναπληρώσετε με υγρά (νερό, χυμό ή ποτά με ηλεκτρολύτες).
Με την άσκηση παράγονται σημαντικά ποσά θερμότητας, ωστόσο η θερμοκρασία του σώματος συνήθως ρυθμίζεται αποτελεσματικά μέσω ενεργοποίησης του μηχανισμού απώλειας θερμότητας που είναι η εφίδρωση. Ο ιδρώτας, ο οποίος είναι υπότονος σε σχέση με τα υπόλοιπα υγρά του σώματος αποτελείται από νερό και ορισμένα μέταλλα, όπως το νάτριο και το κάλιο. Η μείωση της ποσότητας των υγρών και μετάλλων του σώματος και η μη σωστή αναπλήρωσή τους συμβάλλει σε μείωση της απόδοσης και σε ταχύτερη κόπωση.Η αξια του νερου στη ζωη μας ισοδυναμει με την ιδια τη ζωη!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου