Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Η Παρασκευή Μπαφαλούκου είναι πτυχιούχος Φυσικοθεραπεύτρια και Αισθητικός από το τμήμα Φυσικοθεραπείας και Αισθητικής και Κοσμητολογίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, αντίστοιχα, του Α.Τ.Ε.Ι. Αθηνών. Η γνώση και η πολυετής εμπειρία στο χώρο της φυσικοθεραπείας μας επιτρέπει να κατανοούμε τις ανάγκες σας και να προτείνουμε την καλύτερη λύση με σκοπό να απαλύνουμε τον πόνο και να βελτιώνουμε την φυσική σας κατάσταση και ευεξία. Στο χώρο μας θα βρείτε ολοκληρωμένες υπηρεσίες φυσικοθεραπείας: • Κινησιοθεραπεία • Χειρομαλάξεις • Laser • TENS • Υπέρηχοι • Ηλεκτροθεραπεία • Διαθερμίες • Χαλαρωτική Μάλαξη • Παραφινόλουτρα Θα μας βρείτε δίπλα σας σε οποιοδήποτε φυσιοθεραπευτικό σας πρόβλημα…

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

''ΑΥΧΕΝΙΚΟΣ ''...ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ(Απο Π.Μπαφαλουκου)



Ναι υπαρχει!!!

Ο αυχένας μας αποτελείται από 7 οστά τους αποκαλούμενους σπονδύλους . Κατά τη διάρκεια κινήσεων ή στάσης της σπονδυλικής στήλης συμπιεστικά ή διατατικά φορτία επηρεάζουν τις αρθρώσεις , τους συνδέσμους  , τους μυς και τα νεύρα της περιοχής. Αυτό μπορεί να  τραυματίσει  αυτούς τους ιστούς αν οι δυνάμεις που ασκούνται είναι πέρα από τα όρια αντοχής τους .  Οι περισσότεροι από τους ιστούς που αναφέραμε όταν δυσλειτουργούν αντανακλούν πόνο σε γειτονικές δομές όπως το κεφάλι . Για παράδειγμα η άνω μοίρα του τραπεζοειδή(που ειναι ενας μυς στην πανω περιοχη της ραχης) μπορεί να αντανακλά πόνο στους κροτάφους ( ημικρανία ) χωρίς να συμβαίνει κάτι ανησυχητικό.Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι υπάρχουν πολλά είδη πονοκεφάλων όπως πονοκέφαλος λόγο δυσλειτουργίας του κυκλοφορικού συστήματος , ο αυχενογενής αποτελεί ένα από αυτά..Ο πονοκέφαλος οφείλεται στην δυσλειτουργία κυρίως μιας ή περισσότερων αρθρώσεων , νεύρων , μυών , συνδέσμων των πρώτων τριών σπονδύλων . Αυτό συμβαίνει διότι τα νεύρα τα οποία νευρώνουν αυτούς τους ιστούς νευρώνουν επίσης και το δέρμα στην κορυφή της κεφαλής , του μετώπου , των κροτάφων ,  πάνω από τα μάτια και στην βάση του κρανίου  . Αν και ο αυχενογενής πονοκέφαλος συναντιέται σε όλες τις ηλικίες πιο συχνά παρατηρείτε μεταξύ 20 και 60 ετών .Ο αυχενογενής πονοκέφαλος τις περισσότερες φορές οφείλετε στο υπέρμετρο φορτίο στο οποίο εκτίθενται οι ανώτερες αρθρώσεις του αυχένα . Αυτό μπορεί να συμβεί από την μακροχρόνια λάθος στάση ( λάθος στάση στο διάβασμα ή στον υπολογιστή), την υπέρμετρη κίνηση του αυχένα ή την άρση μεγάλων φορτίων!ΠαρουσιάζετΑΙ σαν πονος στην οπίσθια επιφάνεια του αυχένα και μερικές φορές πίσω από τα μάτια ή τους κροτάφους . Πιο σπάνια στην κορυφή του κεφαλιού , στο μέτωπο ή πίσω απο το αυτί. Συνήθως ο πονος υπάρχει στην μια πλευρά αλλά περιστασιακά και στις δυο πλευρές του κεφαλιού και του προσώπου.

Συχνό φαινόμενο είναι να υπάρχει πονος στην περιοχή του αυχένα , δυσκινησία και δυσκολία στο να γυρίσουμε το κεφάλι μας αριστερά δεξιά  ( όλα αυτά συσχετιζόμενα με τον πονοκέφαλο ).
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο αυχενογενής πονοκέφαλος θεραπεύεται με τη κατάλληλη φυσικοθεραπεία .
H ιατρική, αλλά και η εμπειρία, μας λέει ότι σχεδόν τα πάντα μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο: Tο άγχος, τα έντονα συναισθήματα, ορισμένες τροφές, ο θόρυβος, το φως, οι μυρωδιές, οι αλλαγές του καιρού, οι ορμονικές διαταραχές. Aν η συχνότερη απάντησή μας στον πονοκέφαλο είναι τα παυσίπονα, ίσως πρέπει να αναθεωρήσουμε τη στάση μας.Η χαλαρωση των μυων της περιοχης του αυχενα με μαλαξεις και η κινητοποιηση της περιοχης ..σε συνδιασμο.με θερμοθεραπεια και ηλεκτροθεραπεια εχει πολυ καλα αποτελεσματα!!
. Ο καθιστικός τρόπος ζωής, η έλλειψη άσκησης, η κακή εργονομία του εργασιακού χώρου είχαν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση  "επαγγελματικών" παθήσεων όπως μπορει να ειναι και μια εκδοχη  του αυχενικου  συνδρομου  με όλες τις παρενεργειες του ,σαν τον πονοκεφαλο! Μην εγκλωβιζεστε πολλες ωρες σ ενα γραφειο η μπροστα σ ενα υπολογιστη....Η κινηση δινει ζωη στις αρθρωσεις..!!!





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου